Földrengés az Égei tengeren

Erős, 6,7-es magnitúdójú földrengés történt 2017. július 21-én éjjel, magyar idő szerint 00:31-kor az Égei-tengeren, Krétától északkeletre a török partoknál. Az első jelentések szerint ketten meghaltak, sokan megsérültek, komoly károk keletkeztek. Az első nagy rengést kilenc kisebb, de önmagában is jelentős erejű, 4-5 magnitúdós földrengés követte.
A rengésről minden médium beszámolt, számos üdülőhelyen és történelmi jelentőségű városban volt érezhető a hatása.

foldrenges-egei-tenger-20170720.jpeg

A földrengést természetesen észlelte minden földtani szolgáltat.

A rengésről

Az Amerikai Földtani Intézet (USGS) adatai szerint sekély, 11.5km mélységben történt a rengés, a törökországi Bodrum városa és a görög Kos sziget között a tengeren. Becslésük szerint 90%-os valószínűséggel tíznél kevesebb áldozatot követelt a rengés, viszont jelentős, 10 millió dollár körüli anyagi károkat valószínűsítenek.

A földrengést okozó erőhatások kelet-nyugat irányú törések mentén történtek, tágulásos jelleggel. A legnagyobb erő közel függőleges irányban volt, a legkisebb erő, amerre az elmozdulás történt is, pedig vízszintes volt.

foldrenges-egeti-tenger-mt.jpeg

Tektonikai viszonyok

Az Égei-tenger és Törökország Európa egyik legnagyobb szeizmikus aktivitással rendelkező régiója, Olaszország déli része mellett.

Az Égei-tenger déli része (Kréta) alatt az afrikai kéreglemez északi mozgása által hajtott alábukás (szubdukció) zajlik 3-4 cm/év sebességgel, ettől északabbra kéregnyúlás okozta tágulásos mozgások zajlanak, majd az észak-anatóliai nagy törésvonal (NAF az ábrán) mentén évi 2-3 cm-es sebességgel oldalirányú mozgás zajlik.

A földrengés a lenti ábrán az "Aegean Sea"-vel jelölt térségben történt.

foldrengesek-egei-tenger-geodin.jpeg

 

A július 21-i földrengés ebbe a jól leírt, és ismert lemeztektonikai folyamatba illik.

foldrengesek-egei-tenger-fms.jpeg

A fenti ábrán kékkel jelölik a tágulásos rengéseket, amibe ez a rengés is tartozik. Pirossal láthatók a kéregrövidüléssel járó földrengések, és zölddel az oldalelmozdulást okozó rengések.

Az Égei-tenger lemeztektonikai folyamatairól angol nyelvű szakirodalomként ajánlható Laurent Jolivet és mások cikke: Aegean tectonics: Strain localisation, slab tearing and trench retreat